YILLIK PERİYODİK MUAYENELER

Tıbbi Laboratuar Hizmetleri
Ağır ve tehlikeli işler yönetmeliği kapsamında düzenlenen sağlık raporlarına esas teşkil eden tetkiklerdir. “Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği” Madde 8 Gereğince Yapılan tetkikler ve muayene sonucu işçilere çalışacakları iş için uygun olup olmadıklarına dair verilen sıhhi rapordur. Yılda 1 kez tekrarlanmaktadır.

Akciğer Grafisi(Yılda 1)
Tozlu ve Kimyasal işlerde çalişanlarin ise giriş ve periyodik muayenelerinde akciğerlerin radyolojik olarak incelenmesi gerektiğinde tomografi, sipirometrik inceleme gibi ileri tetkiklerin yapılması ise uygunluk değerlendirilmelerinde büyük önem taşimaktadır. Bu kapsamda; P-A Akciğer Filmi Akciger Tomografisi Lateral Akciger Filmi Sipirometrik Incelemeleri yapilmaktadir. Akciger incelemelerinin sonuçlari mesleki maruziyet hakkinda bilgi içeren bir raporla Gögüs Hastaliklari Uzmani tarafindan degerlendirilip imzali olarak sunulmaktadir.

Solunum Fonksiyon Testi(Yilda 1)
Tozlu ve kimyasal islerde çalisanlarin ise giris ve periyodik muayenelerinde bu test yapilarak çekilecek Akciger PA ile birlikte degerlendirilmektedir.Degerlendirme, Gögüs Hastaliklari Uzmaninca yapilmaktadir.

Kulak Odyo Testi (Yilda 1)
Odyolojik inceleme testleri ISO 8-1983 uluslar arasi standartlara uygun olarak yapilmaktadir. Ölçüm sonuçlari iso 1999 ve Amerikan standardi ANSI-S3-1 siniflandirmasina uygun degerlendirilmektedir. Gürültülü islerde çalisanlarin her iki kulak havayolu ve kemik yolu ölçümleri ile isitme durumu degerlendirilerek, odyolojik inceleme yapilmaktadir. Sonuçlar KBB uzmaninda degerlendirilmektedir.

Tam Kan (Yilda 1)
Tanida bulunmaya yardim edebilecek verilerin elde edilebilmesi için gerekli olan bir testtir. Tam kan sayiminda 18 parametreye bakilmakta olup, sonuçlar diger bulgularla birlikte degerlendirilir.

Kanda Agir Metal (Yilda 1)
“Agir ve Tehlikeli isler Yönetmeligi” Geregince, kana agir metal karisma riski olan sektörlerde çalisan isçilerin durumlarinin degerlendirilebilmesi için Yapilan tetkiklerdir. Bunlar baslica civa, kadmiyum, nikeL, kursun, arsenik vb. maddelerinden olusmaktadir.

Tetanos Aşısı (Yilda 1)
Çalisma ortamlarindan kaynaklanabilecek tetanos hastaligina karsi tedbir oLarak yapilan koruyucu saglik hizmetidir.

Risk Gruplarina Göre Belirlenecek Diger Tetkikler
Her sektörün kendine göre risk içerdigi düsünüldügünde, is yerlerinde çalisan isçiler için bir çok tetkik söz konusudur. Sektöre göre yapilacak risk arastirmasi sonucunda tetkik tespitleri yapilip uygulanmalidir.

Göz Muayenesi (Yilda 1)
Ekranli araçlar yönetmeligi kapsaminda göz kusurlarinin ve gerekli tedavi yöntemlerinin tespit edilebilmesi için gerekli tetkikve muayenedir.

Portör Muayenesine Esas Teşkil Eden Tetkikler
1593 Sayili UHK’nun 126 ve 127′nci maddeleri geregi gida ile temas edenler her 3 ayda bir bulasici hastalik tasimadigina dair saglik raporu almalidir, demektedir.

Akciger Grafisi
1593 sayili umumi hifzissihha kanunu’nun amir hükmü geregi gida ile temas edenler kendilerini muayene ettirip bulasici hastaligi olmadigina dair saglik raporu almalari emredilmistir. Bu kapsamda gida ile temas edenler akciger tüberkülozu tasimadigina dair belge almak üzere akciger filmi çektirmektedir.

Gaita Kültürü
Gida sektöründe çalisan isçiler için gerekli bir tetkiktir. Yapilan incelemede amaç sindirim sisteminde bulunabilecek bulasici hastalik amillerini tespit etmektir.

Gaita Parazit
Gida sektöründe çalisan isçiler için gerekli bir tetkiktir. Bulasici hastalik riskine karsin yapilir.

Burun Kültürü
Gida sektöründe çalisan isçiler için gerekli bir tetkiktir. Yine bulasici hastaliklar kapsaminda özellikle staphylococcus aurous aranir.

Bogaz Kültürü
Gida sektöründe çalisan isçiler için gerekli bir tetkiktir. Yine bulasici hastaliklar kapsaminda özellikle staphylococcus aurous aranir.

El Kültürü
Gida sektöründe çalisan isçiler için gerekli bir tetkiktir. Bulasici hastalik riskine karsin yapilir.

Hepatit B Taramasi
Gida sektöründe çalisan isçiler için gerekli bir testtir. Hepatit B bulasma riskine karsin yapilir.

Hepatit B Asisi (Taramasi Negatif Çikanlara)
Hepatit B taramasi negatif çikan isçilere yapilan aşıdır.

Grip Aşısı
Gıda sektöründe çalisan isçiler için gerekli bir tetkiktir. Bulasici hastalik riskine karşın yapilir.

ANDA OSGB hakkında 10 makale
Risk Alma..! Önlem Al..!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın